30.12.2016

Kiitokset jäsenillemme hyvästä vuodesta. Olemme saaneet paljon aikaan. Jatketaan samaan malliin ensi vuonnakin. 

Iloiset myyjät Eemil ja Heikki K-Market Tervapadassa myyntihommissa.

 
Iloiset myyjät Eemil ja Heikki K-Market Tervapadassa myyntihommissa.

30.8.2016, Janakkalan Sanomat/ Arto Nyman 14.8.2016

Tervakosken Suruttoman ranta-alueella alkavat puhaltamaan liki sadantuhannen euron arvoiset muutoksen tuulet, sillä Kanta-Hämeen ely-keskus näytti vihreää valoa Tervakosken Suruton ry:n valmisteleman leader-hankkeen rahoitukselle. Hyvämielen reitiksi nimetyn hankkeen tarkoituksena on edistää ranta-alueen liikuntamahdollisuuksia sekä tarjota lähialueen koululaisille uusia oppimisympäristöjä.

Käytännön työt alkavat toden teolla, kunhan yhdistys suoriutuu kunnialla Tervassa Tapahtuu -juhlan aiheuttamasta talkootyöpuristuksesta.

– Meillä on nyt kädet täynnä tämän kanssa. Töitä ollaan tehty yötä myöten, kommentoi yhdistyksen puheenjohtaja Paula Vuorio

- Hankerahoituksen turvin yhdistys aikoo kehittää eritoten Suruttoman rantaa, yhdistyksen mökkirakennusta ja sen ympäristöä sekä alueella kulkevaa pururataa. Suurin yksittäinen sijoitus on lintutorni, joka kohoaa ensi kevääseen mennessä Luulionvuoren soiseen maastoon. Reitin varrelle kaavaillaan liikuntalaitteita ja levähdyspenkkejä.

– Liikuntavälineiden asentaminen on mahdollista niin kauan, kun maa on vielä sulaa. Olisi hienoa, jos ne ehditään saamaan pystyyn vielä tämän vuoden puolella, kertoo Suruton ry:n sihteeri Elina Wathén.

Myös alueen valaistus aiotaan laittaa uusiksi, ja uusien sijoitusten turvaksi suunnitellaan tallentavaa kameravalvontaa. Janakkalan kunnan ympäristöpäällikkö Heikki Tammisen mukaan työt aloitetaan jo elo- ja syyskuun vaihteessa.

Suruttoman mökki uudistuu syksyn aikana. Ilmanlämpöpumput mahdollistavat aikaisempaa edullisemman talvikäytön, ja koululaisten luonto-opetusta varten mökille hankitaan aimo läjä erilaisia tunnistusoppaita sekä veden ja vesiöeliöstön tutkimiseen liittyviä noutimia ja mikroskooppeja. Tusina paria lumikenkiä löysi jo tiensä mökille hyvissä ajoin ennen talven tuloa.

EU-rahoituksen osuus koko potista on noin 70 000 euroa, talkootyön 20 000 ja yhdistyksen omarahoitus on noin 7000 euroa. Viime vuoden kevättalvesta saakka valmistellun hankkeen yksityiskohtia viilaillaan edelleen.

– Kaikki eivät käy vain Suruttoman päärannassa. Peremmällä on aivan ihana entinen hiekkaranta, jossa osa käy uimassa tai uittamassa koiriaan. Sinne ”vinon puun rantaan” olisi hyvä viedä myös levähdyspenkki, niin sinnekin saisi uutta eloa, vinkkaa ranta-alueen asukas Merja Hakarauta.

Kota kuntoon talkoilla toukokuussa 2016
 22.05.2016
 
Peruskoululaiset ovat olleet laittamassa paikkoja kuntoon Suruttoman rannassa. Talkootyöt pääasiallisesti kohdistuivat Hyvän mielen -reitin mukaisiin toimenpiteisiin, mutta siinä sivussa 9 -luokkalaiset laittoivat kuntoon myös kodan etu- ja sivuosan opettajansa Jaana Ohra-Ahon johdolla. Mukana Suruttoman yhdistyksen puolelta oli Matti Aaltonen.

Ari, Arttu ja Olli kävivät lauantaina 21.5 nostamassa kodan madaltunutta kattoa ja käsittelemässä kohdan sisäpinnan puuöljyllä. Nyt kota on jälleen lähes uuden veroinen. Kiitos kaikille talkoolaisille!

Tervakosken Suruton ry (c) 2021, Kaikki oikeudet pidätetään.